Partio.org 
(o) - Suomeksi - In English

 

@Home Team Scoutnet - anna apusi

[SETI] [Einstein] [Rosetta] [Africa]

Tämä sivu antaa yleisluonteisen kuvauksen siitä, millainen ajatus hajautetun laskennan takana on ja kuinka siihen voi osallistua - partiolaisena. Nämä projektit tarjoavat yhden mahdollisuuden rakastaa ihmiskuntaa, auttaa ja palvella sekä tuntea vastuunsa ja velvollisuutensa. Kyllä, partiolupausta ja ihanteita voi toteuttaa myös tietokonettaan partiomaisesti käyttäen. Tämä on esimerkki siitä.

Mikä on BOINC?

BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) on avoimeen lähdekoodiin perustuva avoin järjestelmä, joka antaa yksittäisten tietokoneenkäyttäjien jakaa koneidensa laskentatehoa valitsemansa suuremman, yhteisen hyvän eteen. Kun käyttäjä itse ei käytä koneensa tehoja, tieteellinen laskentaohjelma hyödyntää tuon luppoajan. Meneillään on useita eri projekteja, joissa kaikissa voi käyttää samaa BOINC-asiakasohjelmaa. Jokaisessa projektissa on myös niin kutsuttuja tiimejä (Team) eli ryhmiä ihmisiä/koneita, jotka tahtovat tulla tunnistetuiksi johonkin edustamaansa tahoon kuuluvina. On yliopistoja, kaupunkeja - ja tietysti meitä partiolaisia! Lue lisää BOINC:sta osoitteesta http://boinc.berkeley.edu/.

Mikä on SETI@home?

SETI@home on jatkoa NASA:n alkuperäiselle SETI-projektille: se etsii maapallon ulkopuolista elämää. Jos osallistut SETI@home-projektiin, tietokoneesi saa käsiteltäväkseen radioteleskooppien keräämää dataa, jonka se palauttaa käsiteltynä serverille. Mikäli prosessissa ilmeni jotain tavanomaisesta poikkeavaa, joku käsittelee datan tarkemmin - ja jos ei, niin yhdenkää tutkijan työaikaa ei mennyt hukkaan. Kaikki, mitä silloin menetetään, ovat ne hukka-ajan laskentatehot, jotka menetettäisiin joka tapauksessa. Lue lisää SETI@homesta: http://setiathome.berkeley.edu/

Voit osallistua SETI@home-projektiin partiolaisuutesi ilmi tuoden liittymällä Team Scoutnetin jäseneksi osoitteessa http://setiathome.berkeley.edu/team_display.php?teamid=34477 - klikkaa tiimisivulla vaihtoehtoa "Join this team", jos sinulla jo on olemassa käyttäjätili tai klikkaa uuden tilin luomiseksi vaihtoehtoa "Create team account URL". Sivulta luodut tunnukset ovat automaattisesti Team Scoutnetin jäseniä.

Mikä on Einstein@home?

Einstein@home sai alkunsa fysiikan juhlavuonna 2005. Sen tehtävä on prosessoida amerikkalaisen LIGO- ja eurooppalaisen GEO-projektin tuottamat datat, tavoitteena havaita ja analysoida gravitaatioaaltoja - "aaltoja aika-avaruuden rakenteessa" - joita aiheuttavat esim. pulsarit eli pyörivät neutronitähdet. @home-projekti analysoi löytöjä aivan samoin kuin SETI-projektissakin ja raportoi tulokset takaisin serverille. Lue lisää Einstein@homesta: http://einstein.phys.uwm.edu/.

Voit osallistua Einstein@home-projektiin partiolaisuutesi ilmi tuoden liittymällä Team Scoutnetin jäseneksi (vastaavasti kuin SETIn yhteydessä on kuvattu) osoitteessa http://einstein.phys.uwm.edu/team_display.php?teamid=803.

Mikä on Rosetta@home?

Rosetta@home-projekti laskee uusia 3-ulotteisia malleja proteiineista lääketieteellisessä työssä käytettäviksi. Proteiininsuunnittelun tavoitteena on löytää parannuskeinot sairauksiin, kuten HIV, syöpä ja Alzheimerin tauti. Proteiinien muotojen löytäminen on tärkeää, koska niiden muodoilla on tärkeä merkitys sille, kuinka ne toimivat muiden molekyylien kanssa. Jotta synteettisiä proteiineja voitaisiin valmistaa, tiedemiesten täytyy ensin saada selville, millä tavalla järjestäytymällä aminohappoketjut muodostavat kunkin proteiinin. Lue lisää Rosetta@homesta: http://boinc.bakerlab.org/rosetta/.

Voit osallistua Rosetta@home-projektiin partiolaisuutesi ilmi tuoden liittymällä Team Scoutnetin jäseneksi (vastaavasti kuin SETIn yhteydessä on kuvattu) osoitteessa http://boinc.bakerlab.org/rosetta/team_display.php?teamid=3459.

Mitä ovat Africa@home ja MalariaControl?

Africa@home on vapaaehtoislaskentaprojekti, joka tähtää tukemaan humanitäärisiä tehtäviä Afrikassa. Projektin alana ovat pääasiassa terveyden ja ympäristön ongelmat kehittyvissä maissa. Se ei kuitenkaan ole pelkästään projekti Afrikkaa VARTEN, vaan myös Afrikan KANSSA, sillä yksi projektin oleellinen päämäärä on saada afrikkalaisia opiskelijoita ja yliopistoja mukaan kehittämään ja pyörittämään vapaaehtoislaskennan projekteja. Länsimailla puolestaan on tarjota suurin laskentateho projektien käyttöön. Kas siinä yhteistyötä meille! Lue lisää Africa@homesta: http://www.africaathome.net/.

MalariaControl.net on ensimmäinen Africa@homen projekti. Sen tavoitteena on laskea laaja-alaisia simulaatioita malarian kontrollointitehtävien tilanteista. Niitä käytetään esimerkiksi sen päättämiseen, mikä on paras tapa toimittaa uusia rokotteita, kemoterapiaa ja moskiittoverkkoja sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Lue lisää MalariaControlista: http://www.malariacontrol.net/.

Voit osallistua Africa@home/MalariaControl-projektiin partiolaisuutesi ilmi tuoden liittymällä Team Scoutnetin jäseneksi (vastaavasti kuin SETIn yhteydessä on kuvattu) osoitteessa http://www.malariacontrol.net/team_display.php?teamid=261 - huomaa kuitenkin, että tätä kirjoitettaessa projekti on edelleen betatestausvaiheessa ja saattaa olla vastaanottamatta uusia rekisteröitymisiä.

Valitse kiinnostuksesi perusteella oma tapasi auttaa - ja tule mukaan!

Voit tutustua myös siihen, millaisia muita mahdollisuuksia on käyttää tietokonettaan partioon liittyen, Global Scoutnetin sivuilla: http://www.scoutnet.org/.


Sivun teki Kipe, kipe (ät) scoutnet.fi - palaute on tervetullutta!